Niektórzy uważają, że skuteczne gotowanie jest praktycznie bez wysiłku, podczas gdy inni uważają gotowanie za nieuchwytną sztukę.
Stanie się dobrym w gotowaniu nie jest trudne, jeśli trochę się dokształcisz i wytrwasz. Nauka gotowania to niezwykle przydatna umiejętność, ponieważ każdy musi jeść! Ten artykuł zawiera kilka świetnych wskazówek zarówno dla początkującego kucharza, jak i dla doświadczonego kucharza.Przygotowanie jest bardzo ważną częścią gotowania. Chcesz się upewnić, że masz każdy przedmiot, którego możesz potrzebować. Chcesz również upewnić się, że masz wszystkie potrzebne materiały. Nie chcesz być w środku dania i dowiedzieć się, że brakuje Ci czegoś ważnego.Po usunięciu kukurydzy z kolby, zeskrob ją grzbietem noża. W ten sposób wydobędziesz z niego „mleko”. Skrop kukurydzę „mlekiem”, aby dodać smaku.Jeśli masz rodzinę, będziesz chciał wdrożyć proces sprzątania po ugotowaniu posiłku. Jest to bardzo ważne, ponieważ będziesz chciał zachować nadmiar jedzenia, którego nie jesz, na przyszłe porcje. Sprzątanie po posiłku jest tak samo ważne jak przygotowanie przed posiłkiem.Masz problem z przyklejeniem się mięsa do patelni lub grilla? To jest łatwe do naprawienia. Po prostu spryskaj patelnię lub grill olejem w sprayu, zanim zaczniesz gotować. Spowoduje to nałożenie powłoki na powierzchnię patelni lub grilla i zapobiegnie przywieraniu mięsa do suchej powierzchni.Jeśli utkniesz, próbując wymyślić, co ugotować na obiad w ciągu tygodnia, rozważ budowanie posiłków wokół tematów. „Meksykański poniedziałek” może oznaczać burrito lub smaczną sałatkę taco. Co powiesz na „Tuscan Tuesday” ze spaghetti i klopsikami, a może z klopsikami? A „Fish Friday” oferuje wiele opcji na krewetki, łososia, a nawet tuńczyka.
Zaproś całą rodzinę do zabawy, pozwalając dzieciom wybrać temat i pomóc zaplanować posiłek tego dnia.Kiedy zamierzasz przygotować danie, które wymaga czosnku, upewnij się, że kupujesz najświeższy czosnek, jaki możesz.
Dobrą zasadą jest to, że świeży czosnek będzie miał słodki smak. Naprawdę świeży czosnek nie będzie posiniaczony, wyschnięty ani zbyt miękki.Nie używaj gotowych mieszanek przyprawowych podczas gotowania, zwłaszcza jeśli masz wysokie ciśnienie krwi. Mieszanki te często mają wysoką zawartość sodu. Zamiast tego używaj świeżych ziół i przypraw lub wybierz mieszankę o niskiej zawartości soli. Aby uzyskać więcej smaku, spróbuj dodać do posiłku skórkę z cytryny lub limonki lub kilka papryczek chili.Podczas krojenia warzyw lub mięsa bardzo ważne jest posiadanie ostrych, wysokiej jakości noży. Pomoże Ci to uzyskać pożądany wygląd i równomiernie ugotowany posiłek. Jeśli użyjesz tępych, niskiej jakości noży, zamiast kroić jedzenie, rozerwą je, co może spowodować nierównomierne gotowanie i niezbyt apetycznie wyglądający posiłek.Do gotowania używaj często świeżej marchewki. Są wszechstronne i łatwe do uzyskania. Marchewki są bardzo bogate w witaminy i minerały, które pomagają zachować zdrowie. Jednym z najlepszych sposobów na przemycenie dobroci do swoich przepisów jest użycie marchewki zamiast cukru.Jak wspomniano wcześniej, gotowanie nie jest takie trudne, zwłaszcza jeśli uzbroisz się w pewną wiedzę. Doskonalenie umiejętności gotowania może być bardzo satysfakcjonujące na wiele sposobów. Po prostu wyobraź sobie komplementy, jakie otrzymasz od przyjaciół i rodziny, gdy podajesz to nowe danie, które sam stworzyłeś. Korzystając z niektórych pomysłów przedstawionych w tym artykule, będziesz na dobrej drodze, aby stać się takim kucharzem, jakim zawsze chciałeś być.